Tvarůžkové koule podle Petra Novotného
· 200 g tvarůžků
· 150 g Eidamu
· 1 hrneček strouhanky
· 3-4 bílky
· špetka pepře, špetka mleté papriky
· 1 hrneček rostlinného oleje
Postup:
Tvarůžky i eidam si nastrouháme najemno. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
V míse smícháme sýry, přidáme ušlehaný sníh, zahustíme hrstí strouhanky a okořeníme pepřem a paprikou. Solit není třeba, sýry jsou slané dost, ale kdo má rád slanější, může, samozřejmě, dosolit podle chuti. Ze směsi tvoříme koule o průměru asi 3 cm, které obalíme ve strouhance. Smažíme dozlatova v dobře rozpáleném oleji, nejlépe ve fritovacím hrnci.
Jako přílohu podáváme vařené brambory.
Tip: u nás nejlépe chutnají s jogurtovým dresinkem:
kelímek bílého jogurtu lehce osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný stroužek česneku a asi 3 lžíce nasekané pažitky. Na talíři obložíme čerstvou zeleninou.